Smakelijke bloemen & vruchten

Theekruiden

Kruiden

Knollen,bollen en uien

Groenten & Zeegroenten

Recepten


Kerrielaksa


Dit recept is van Yotam ottolenghi. 
Kerrielaksa is een uit Maleisië afkomstige pikante kerrie-kokossoep.
 
Ingrediënten:
(voor vier personen)
- 8 minisjalotjes, gepeld.                                   - 40 gram korianderblad en
- 8 tenen knoflook, grofgehakt.                          steeltjes. 
- 30 gram verse gemberwortel,                          - 1,2 liter groentebouillon
geschild en in schijfjes.                                      - 3 takjes Laksa blad. 
- 1 grote stengel citroengras,                             (Vietnamese koriander, persicaria odorata)
alleen het zachte bleke deel, in                           - 2 theel. kerriepoeder
ragfijne ringetjes.                                              - 2 eetl. fijne kristalsuiker
- 2 theel. gemalen korianderzaad                        - 400 ml kokosmelk
- 3 grote gedroogde rode                                   - 300 gram taugé
chilipepers                                                        - 150 gram haricots verts, afgehaald
- 2 eetl. sambal oelek                                        en doormidden gebroken. 
- 60 ml plantaardige olie                                    - 100 gram rijstvermicelli 
- 250 gram gebakken tofublokjes                       - zout
(naar keuze)
 
Bereidingswijze:
Doe de eerste zeven ingrediënten tot en met de sambal in de kleine kom van een foodprocessor. Voeg de helft van de olie en de koriandersteeltjes toe en mix alles tot een halfgladde puree. Snipper de korianderblaadjes grof en zet ze tot gebruik opzij. 

Verhit de overgebleven olie in een pan en bak de specerijenpuree 15-20 minuten op halfhoog tot laag vuur onder regelmatig roeren. Het moet langzaam gaar worden zonder aan te zetten. Roer de groentebouillon, laksablaadjes, kerriepoeder, suiker, kokosmelk en 1,5 theelepel zout erdoor. Draai het vuur hoger, breng de bouillon aan de kook en laat hem 30 minuten zachtjes op laag vuur koken. 
 
Doe de taugé in een pan met kokend water, giet hem direct af en spoel hem koud. Kook de haricots verts 3 minuten in kokend water, giet ze af en spoel ze koud. 
 
Week zodra de bouillon klaar is de rijstvermicelli 3 minuten in kokend water en giet ze meteen af. Haal vlak voor het opdienen de laksasteeltjes uit de soep en gooi ze weg (de blaadjes kunnen erin blijven). Roer de bonen, rijstvermicelli en de  helft van de taugé erdoor en verwarm ze in de soep. Schep de soep in diepe borden en verdeel de overgebleven taugé erop met de blokjes tofu, als u die gebruikt, en eventueel de koriander. Sprenkel er een halve theelepel limoensap overheen - of naar smaak nog meer - en leg in elk bord een halve citroen. Dien de soep meteen op.    
 


De volgende van onze producten komen voor in dit recept:

- Cymbopogon citratus (Sereh of citroengras)
- Persicaria odorata (Vietnamese koriander / Rau Ram)