Smakelijke bloemen & vruchten

Theekruiden

Kruiden

Knollen,bollen en uien

Groenten & Zeegroenten

Recepten


Versatus braun


Versatus braun is een traditioneel middeleeuws recept voor een stevige zure saus, uitstekend bij varkensvlees, eend of stevige vis. De saus bracht vaak redding als het vlees of de vis niet zo fris meer was.

De middeleeuwen waren het hoogtepunt in de kruidenteelt. Kruiden werden in eerste instantie gekweekt voor hun geneeskrachtige eigenschappen en voornamelijk in kloosters. Later werden kruiden pas gebruikt voor hun smaak.  

Ingrediƫnten:

- 200 gram platte peterselie
- 200 gram verse kruiden: salie, bieslook, zuringen, fijn gesneden blaadjes van hopmarjolein, basilicum of elk ander groen kruid dat je leuk vindt (onze middeleeuwse voorouders deden maar wat)
- 120 gram paneermeel (of broodkruimels)
- 230 ml verjuice (of mix 150 ml druivensap met 80 ml witte wijn en sap van een uitgeperste limoen)
- 2 teentjes knoflook (of blaadjes van de wilde knoflook tulbaghia violecea)
- kwart eetlepel mosterd
- zout, naar smaak

Bereidingswijze:

Doe alle kruiden, knoflook en broodkruimels in een blender. Mix totdat je een fijne pasta hebt. Voeg mosterd, zout ten verjuice toe in de blender en mix het totdat je een gladde pasta hebt. Doe alles in een kom en laat een uur trekken. Daarna nog even goed roeren en uitserveren. 


De volgende van onze producten komen voor in dit recept:

- Ocimum minette (Griekse basilicum)
- Origanum Dictamnus 'Kent Beauty' (Hopmarjolein)
- Rumex sanquineus (Bloedzuring)