Smakelijke bloemen & vruchten

Theekruiden

Kruiden

Knollen,bollen en uien

Groenten & Zeegroenten

Noordwijk Buiten in de media


De nieuwe garde

Syrco Bakker werkt als Chef-kok in restaurant Pure C te cadzand. Deze aflevering laat zien waar de kok mee werkt. Onder andere met de Tagetes Huacatay, Japanse waterpeterselie en olijfplantjes. Exclusieve planten die wij ook verkopen in onze kwekerij. 

mooiwatplantendoen.nl

De leukste pluktuinen van Nederland!
Waar heb je zin in, verse bloemen of gojibessen?

Noordwijk Buiten op de website mooiwatplantendoen.nl


Het is de ultieme terug-naar-de-natuur-trip: je eigen planten en fruit oogsten. Verser dan vers, de kids leren dat planten niet in een plastic zakje groeien en het is heerlijk retro, om je eigen aardbeien te plukken. Op de website van pluktuinen vind je zo’n plukfeestje bij jou in de buurt, hierbij alvast een impressie!

Pluk je eigen superfruit!

Gojibessen groeien uitsluitend in de NingXia Hui regio van China, toch? Ben je mal, ze tieren ook welig in het ook reuze euh… exotische Noordwijk. Kwekerij en Theedrinkerij Noordwijk Buiten heeft zich ‘in een rolkas die niet meer rolt’ gespecialiseerd in smakelijke planten, bloemen en vruchten, theekruiden, knollen, uien en (zee)groenten. Die je er tegen een bescheiden vergoeding zelf kunt plukken, van Delphiniums en Calla’s, tot en met hippe bessen toe. En ja, ook de gojibessenboom is te koop, voor op je balkon of in je tuin: verser zal je superfood niet worden. 

Pluktuinen mooiwatplantendoen.nl
 

Copyright: Tino Stulen

Oh-la-lavendel!

Zover je kijkt een paarse gloed en de geur van lavendel, mais oui, dit moet wel de Provence zijn. Behalve dan dat we het over Lavendelboerderij en Pluktuin Granny’s Bouquet in Stroe hebben. In deze formidable pluktuin – er is een speciaal lavendeldeel met tien verschillende varianten en een aparte bloementuin - kun je zelf de mooiste boeketten bij elkaar plukken. En ben je bedwelmd van alle heerlijke geuren, dan kun je bijkomen in de theeschenkerij, waar lavendellimonade wordt geschonken, voor wie er niet genoeg van kan krijgen. Sacre bleu! 
Pluktuinen mooiwatplantendoen.nlCopyright: Lavendelboerderij
Als een bloeiende zomerweide 

Alleen al voor de hilarische naam is De Sfeerstal  in Nieuwveen een aanrader. We hebben het hier over een theehuis, B&B én een pluktuin met meer dan honderd soorten planten en bloemen die eruit zien als een zomerweide. Daarnaast is er een theepluktuin, waar je met munt, citroenmelisse of lavendel je eigen kopje kruidenthee bij elkaar kunt plukken. Teadress aan, hoedje op, echt – meer ‘Downton Abbey’ wordt het niet.  

Pluktuinen mooiwatplantendoen.nlCopyright: De Sfeerstal
‘Daar aan de kust, de Zeeuwse kust’

Op het terrein van pluktuin en theeschenkerij Sint-Anthonijshoek op Walcheren wordt al sinds 1827 moois en lekkers gekweekt, dus meer retro wordt het niet. Je kunt er voor een kleine vergoeding bloemen en fruit plukken, compleet met mandje voor het betere Zeeuws Meisje-gevoel. De pluktuin is heerlijk vol en kleurig en zo aangelegd dat je het gevoel hebt door een compleet bloemenveld te lopen. Dansen aan zee? Ga je gang!  

Pluktuinen mooiwatplantendoen.nlCopyright: Sint-Anthonijshoek
Eigen kweek 

Heb je geen pluktuin in de buurt, dan leg je er toch lekker zelf een aan? Op ruim een vierkante meter kan al van alles groeien en bloeien. Zelf zaaien is natuurlijk het toppunt van zelfvoorzienend, maar gewoon een paar plantjes kopen kan natuurlijk ook: net even wat minder werk en wat meer lol. En ja, laat je bij het plukken de kern van een krop sla zitten, dan groeit die vrolijk door tot een nieuw kropje!  

Dit zijn kan-bijna-niet-misgaan bloemen en planten voor beginnende kwekers en zelfplukkers, die er ook nog eens mooi uitzien:

Eetbaar                

- Tomaat    
- Courgette
- Komkommer
- Sla
- Paprika
- Krulpeterselie
- Munt
- Bergamot
- Bieslook

Gewoon mooi

- Dahlia
- Zinnia
- Lupine
- Alchemilla
- Echinacea

               

Derde wereldaardappeldagen

Wereldaardappeldagen in Noordwijk

Geplaatst op 25-11-2013

Wereldaardappeldagen in Noordwijk
 

Noordwijk- De aardappel heeft het zwaar. Steeds meer eetgoeroes bannen de oer-Hollandse pieper uit het dagelijks menu. Om een tegengeluid te laten horen, werden bij Noordwijk Buiten aan de Leeweg afgelopen weekend de wereldaardappeldagen georganiseerd. Aardappels uit de Haarlemmermeerpolder bij Nieuw Vennep werden gepoft en er werd aardappelsoep geserveerd. Behalve consumptie-aardappelen waren er voor moestuinhouders ook knollen en aardperen verkocht als pootgoed. Veel aardappelliefhebbers kwamen op de wereldaardappeldagen af.

 
 
 
 
 

Stevia als suikervervanger

De heilige graal in de strijd tegen suiker?

Steviaplantjes in de kasSteviaplantjes in de kas NOS

Stevia ben je vast al eens tegengekomen: het nieuwste alternatief van suiker. Het is populair en hip want: puur natuur, uit een plantje. Wel zoetigheid, maar 30 procent minder suiker in je drankje.

Veel grote frisdrankproducenten stoppen Stevia al in hun producten en vanaf morgen Coca-Cola ook. Sprite, onderdeel van Coca-Cola, bevat dan naast suiker, ook stevia-extract.

Stevia heet eigenlijk stevioside en is een zoetmiddel (ook wel honingplant). Het komt van de gelijknamige plant stevia, oorspronkelijk uit Paraguay. Van de blaadjes wordt het witte poeder gemaakt. Het is honderden keren zoeter dan suiker, dus er is maar een klein beetje nodig om je eten zoet te maken.

Heilige graal?

Dat klinkt als de heilige graal in de strijd tegen suiker. Maar is het dat ook? Nee, zegt Stephan Peters van het Voedingscentrum. Hoewel het goed is dat een deel suiker vervangen wordt, zitten er wel wat haken en ogen aan dit \'natuurlijke\' plantje. Zoals de nasmaak: die is nogal bitter. Je hebt dus nog altijd suiker nodig om de smaak zoet te maken; je kan niet verder dan 30 procent minder suiker.

Dus helemaal zonder calorieën is je drankje dan niet. Als je gewend bent aan gewone frisdrank is eentje met stevia een stap in de goede richting. Maar als je nu light drinkt, krijg je met stevia juist meer suiker binnen.

Verslaggever Martijn van der Zande ging kijken in de kas en proefde van de plant:


Maar het poeder zou aspartaam wel eens kunnen verdringen, zegt business development manager Jeroen Knol. "Het is natuurlijker en een alternatief voor suiker, vanwege de calorieën." Producenten proberen het net zo te laten smaken als suiker, net als bij aspartaam. "Want nu blijft het lang hangen in de mond, het is heel erg lang zoet."

Daar ziet Peters van het Voedingscentrum weer een ander probleem: suikerhoudende drankjes zouden nu allemaal stevia kunnen gaan gebruiken en zich dan als \'light\' presenteren. Want je mag je light noemen als je 30 procent minder suiker hebt.

En hoe smaakt het over de aardbeien?
 
Han bij NOS op 3 over de stevia:
 

"Food Design" in DWDD

Onze eetbare plantjes zijn "food design", bekijk hieronder het fragment uit De Wereld Draait Door. Wil je deze smaakbeleving ook meemaken? Tot 1 november en vanaf 1 april kun je deze bijzondere plantjes krijgen bij Noordwijk Buiten.